ADLİ TATİLDE ANLAŞMALI BOŞANILABİLİR Mİ?

ADLİ TATİLDE ANLAŞMALI BOŞANILABİLİR Mİ?
28.02.2024
214

Eşinizle uzun müzakereler sonunda anlaşmalı olarak boşanmaya karar verdiniz. Türlü pazarlıklarla anlaşmalı boşanma protokolünüzü hazırladınız ve buna bağlı olarak geleceğinizi ilgilendiren ekonomik konularda sonunda anlaşabildiniz.

Ancak bir de baktınız, her yıl 20 Temmuzda başlayıp 31 Ağustosta sona erecek olan ve adliyelerin sadece belirli acil işleri takip ettiği adli tatil döneminde bulunuyorsunuz.

Yaptığınız kısa bir internet araştırmasıyla boşanma davasının adli tatilde devam eden işlerden olmadığı bilgisine rastladınız. Ancak hem bir an evvel boşanmak istiyorsunuz, hem de araya zaman girmesine bağlı olarak güçlükle anlaşmaya varıp düzenlediğiniz protokolden eşinizin vazgeçmesinden korkuyorsunuz.

Korkmayın!

Çünkü anlaşmalı boşanma davasının adli tatilde tıpkı diğer zamanlardaki gibi görülmesi mümkün.

Nasıl mı? Mahkemeden durumun ivedi olduğunu beyan edip talepte bulunarak.

Bu şekilde talebin dayanağı HMK madde 103/1-h düzenlemesidir. Yasada adli tatil döneminde görülebilecek davalar sıralanırken en sonunda “taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.” denilerek, hakimle işin mahiyetine ve aciliyetine göre adli tatilde de duruşma açma konusunda takdir yetkisi tanınmıştır.

Yargıtay kararlarında da adli tatilde anlaşmalı boşanmanın, HMK madde 103/1-h hükmüne dayanarak sonuçlandırılmasının mümkün olduğu kabul edilmiştir. Aşağıda, boşanma davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden alıntıladığımız kanun yararına bozma içtihadı, bu yöndedir

“…adli tatilde görülemeyecek olan bir dava veya iş, taraflardan birinin isteği üzerine mahkemece “ivedilik” kararı alınmış ise, adli tatilde görülebilir. (HMK. m. 103/1-h) Olayda davacı, davalı ile boşanma ve fer’i sonuçlarında anlaştıklarını belirterek boşanmalarına karar verilmesi talebiyle adli tatilde mahkemeye başvurmuş; mahkemece, tarafların hazır olduklarının görülmesi üzerine, aynı tarihte duruşma açılmış ve duruşmada hazır bulunan davalı da, boşanmayı kabul ettiğini belirterek, anlaşmaları çerçevesinde boşanmalarına karar verilmesini talep etmiş; aynı gün tarafların anlaşmaları esas alınarak Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmalarına karar verilmiştir. Mahkemenin, anlaşmalı boşanma talebiyle adli tatilde vuku bulan başvuruyu alıp, her iki tarafın da hazır olduğunu görünce aynı gün duruşma açması ve açılan duruşmada tarafların hazır bulunup, davalının yapılan işleme herhangi bir itirazda bulunmamış olması, her iki tarafın davanın adli tatilde görülüp sonuca bağlanmasına örtülü olarak onay verdikleri ve bunu istedikleri anlamına gelir. Ve mahkemenin bu işlemi, açıkça bir karar almamış olsa bile, “ivedilik kararı” niteliğindedir. Dolayısıyla adli tatilde yapılan işlemler ve verilen karar geçerlidir…”; Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/16466 E 2014/18377 K

Peki böyle bir talep üzerine hakimin işin ivedi olduğunu kabul etmesi mecburi mi? Hayır! Bu durumda anlaşmalı boşanmanın ivedi olduğu noktasında hakimin iknası için dava dilekçesinin özenle hazırlanması gerekecektir.

*Makalemizdeki içerik, genel olarak bilgilendirme amaçlıdır. Her olayın farklı özellikler taşıması ve anlaşmalı boşanma protokolünün ekonomik ve mali haklar yönüyle bağlayıcı olması nedeniyle, internetteki matbu örneklerin kullanılması yerine konusunda uzman boşanma avukatlarından destek alınması son derece önemlidir.

**Yargıtay kararı için; https://karararama.yargitay.gov.tr/

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Jet Hukuk
Jet Hukuk
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?