ANLAŞMALI BOŞANMA KOLAY MIDIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA KOLAY MIDIR?
11.03.2025
40

Boşanmak isteyen tarafların aklına öncelikle gelen sorular; bunun bir kolayı yok mu ve ne kadar sürede boşanmam gerçekleşir sorularıdır.

Anlaşmalı boşanma, adı üstünde anlaşmalı olmasından dolayı çekişmeli davaya nazaran boşanma sürecini kolaylaştıran bir yöntemdir. Böylelikle eşler, hem ispat edilecek bir konu olmadığından birbirlerini suçlamakla uğraşmayacak hem de ispat için çoğunluğu akrabalar olan tanıklar gibi delilleri sunmaktan geri duracaktır.

Yani eşlerin evlilik birliğinin devam edemeyeceği konusunda anlaşmaya varması ve boşanma koşullarını (nafaka, mal paylaşımı, velayet gibi) kendi aralarında belirlemesi durumunda, mahkeme süreci daha hızlı ve sorunsuz ilerler.

Ancak bu sürecin kolay olması, tarafların uzlaşmasına ve hukuki prosedürlere uyum sağlamasına bağlıdır. Anlaşmalı boşanma neden daha kolay ve tercih edilebilirdir?
1/Çünkü uzlaşmaya dayalıdır. Taraflar anlaştığı için çekişmeli durumlar ortadan kalkar.
2/Süreç daha hızlıdır. Mahkeme, tarafların esaslı unsurlarda anlaştığını görürse süreci hızlandırır. Çekişmeli boşanma davası gibi ardı ardına duruşmalar değil tek celsede boşanma gerçekleşir.
3/Daha az strese neden olur. Boşanma davaları ciddi bir stres kaynağıdır. Zira eşlerin birbirlerine kusur bulabilmek adına en mahrem konuların konuşulduğu ve mahkeme önünde tartışıldığı bu davalarda süreci yönetmek en az boşanma kararı almak kadar zordur.
4/Duygusal ve psikolojik yükü azdır. Özellikle çocuklar gibi hassas konularda verilen mücadele hem duruşma öncesi hem de kararlar istenildiği gibi gelmediği zaman sonrasında yoğun baskı unsurudur.
5/Belirsizliği önler. İnsan hayatında belki de en yıpratıcı unsur; belirsizliktir. Anlaşmalı boşanma ile acaba davam kabul olunacak mı gibi belirsizliklerin tamamı ortadan kalkar.

Ancak anlaşmalı boşanmadan kolay sonuç alınabilmesi için doğru adımların izlenmesi ve uygulanması şarttır. Aksi halde anlaşmalı boşanmanın uzaması ve bazen hiç gerçekleşmeyip davanın çekişmeliye dönmesine sebep olunabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılacaklar;
1-Hukuki destek önemlidir. Anlaşmanın adil ve yasalara uygun olması için avukat desteği alınmalıdır.
2-Çocukların durumu netleştirilmelidir. Velayet ve çocukların hakları özenle belirlenmelidir.
3-Mali konular açıklığa kavuşturulmalıdır. Nafaka ve mal paylaşımı gibi konular netleştirilmelidir.

Anlaşmalı boşanma, tarafların iş birliği yapması durumunda kolaydır, ancak her iki tarafın da haklarını koruması ve hukuki süreçleri doğru yönetmesi önemlidir. Aksi halde dava çekişmeliye dönüşecektir.

Yasal düzenleme için bknz TMK madde 166/3; “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Jet Hukuk
Jet Hukuk
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?