ANLAŞMALI BOŞANMADA DİKKAT EDİLECEKLER

ANLAŞMALI BOŞANMADA DİKKAT EDİLECEKLER
19.12.2022
140

Anlaşmalı boşanmaya karar verdiniz ve yaptığınız internet araştırmasıyla bir taslak protokol hazırlayıp Aile Mahkemesine başvurmayı düşünüyorsunuz. Peki başvurunuzun kabul edilebilirliğini hiç düşündünüz mü? Bu kısa bilgilendirme yazımızda anlaşmalı boşanmada önem arz eden ayrıntıları başlıklar halinde sizin için hazırladık.

1-Ne kadar süredir evlisiniz?

Anlaşmalı boşanma hakkı, evliliği en az 1 yıl süren çiftlere tanınmaktadır.

2-Boşanma yönünde ortak irade sağladınız mı?

Anlaşmalı boşanma herhangi bir şarta bağlı yapılamayacağı gibi boşanma iradesinin samimi ve kesin biçimde ortaya konulması zorunludur.

3-Eşinizle gerçekten anlaştınız mı?

Kötü niyetli ve hatta zorlama ihtimaline istinaden, anlaşmalı boşanma protokolünün eşler tarafından imzalanması, ekinde kimlik fotokopisi vs olması yetmez. Anlaşmalı boşanan çiftlerin bizzat hakim huzurunda protokolü teyit etmeleri şarttır.

4-Velayet ve kişisel ilişki talepleriniz uygun mu?

Özellikle velayet ile ilgili meselelerde, çocukların üstün yararı gereği hakimin kendisine sunulan protokolü ilgili mevzuat ve uygulamaya göre tasdiki şarttır. Bu konu aynı zamanda kamu düzenini ilgilendirdiğinden hakim protokolle bağlı değildir. Gerekli görülen durumlarda hakim protokolün yeniden düzenlenmesini isteyebileceği gibi kendisi de değişiklik yapabilir. Hakimin yaptığı değişiklikler taraflarca kabul görmezse anlaşmalı boşanma olmaz, dava çekişmeliye dönüşür.

5-Nafaka ve tazminat taleplerinde bulundunuz mu?

Anlaşmalı boşanmada nafaka ve tazminat taleplerinin açıkça yer alması gereklidir. Aksi durumda hakim kararında bunlara değinemez. Ancak boşanma sonrası nafaka taleplerinin değişen şartlara istinaden ayrı bir davaya konu edilebilmesi mümkündür.

6-Mal paylaşımı yapıldı mı?

Anlaşmalı boşanmada eşlerin mal paylaşımına yer vermeleri mümkündür. Hakim, iradeyi sakatlayan haller dışında bu anlaşmayla bağlıdır. Eğer protokolde malların paylaşımına dair herhangi bir talep yoksa, sonradan mal paylaşım davası açılabilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma safhasında konuyu neticelendirmek, sonradan sürpriz yaşamamak adına önemlidir.

7-Anlaşmalı boşanmadan sonradan vazgeçilebilir mi?

Konuyu ikiye ayırmak gereklidir.

Eğer boşanma henüz kesinleşmediyse anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır.

Boşanma kesinleştikten sonra ise; bu konu daha çok taraflardan birisinin tehdit veya hile ile iradesinin sakatlandığı hallerde gündeme gelecektir. Elbette tehdit yoluyla anlaşmalı boşanmaya icbar edilen veyahut sair yönlerden kandırılarak iradesi sakatlanan kişilerin, anlaşmalı boşanma kararının iptalini isteme hakkı mahfuzdur. Ancak bu durumda anlaşma iradesinin ne şekilde sakatlandığının ispatı gerekecektir.

8-Küçük Bir Uyarı

Son olarak sizi önemli bir konuda uyarmak isteriz.  Anlaşmalı boşanma duruşması sonrasında her ne kadar hakim ‘boşanmanıza’ karar verse de, bu karar kesinleşene kadar hala evli sayılırsınız ve eşinize sadakat yükümlülüğünüz de devam etmektedir. Bu sebeple duruşma sonrasındaki prosedürlerin tamamlanarak kararın kesinleşmesi çok büyük önem arz etmektedir.

*Makalemizdeki içerik, genel olarak bilgilendirme amaçlıdır. Her olayın farklı özellikler taşıması ve kişinin yaşamını doğrudan ilgilendiren boşanma davalarında hak kaybı yaşanmaması adına, konusunda uzman bir avukat tarafından dava takibi önem taşımaktadır.

Whatsapp
Jet Hukuk
Jet Hukuk
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?