CİMER’e ŞİKAYET NASIL YAPILIR?

CİMER’e ŞİKAYET NASIL YAPILIR?
28.01.2025
100

CİMER üzerinden yapılan şikayet başvuruları, artık neredeyse ilk akla gelen hak arama şekli oldu. Öyle ki vatandaşların hemen her konuyu CİMER’e ileterek çözüm aradıkları bir gerçek.
Yazımızla, CİMER başvurularının nasıl yapıldığı ve sürecin nasıl işlediğini ana başlıklar hakkında aktarmaktayız.

Yazı içeriği ve başlıklar;
CİMER Nedir

CİMER’in Sağladığı Kolaylıklar

Kimler CİMER’i Kullanabilir

Başvuru Nasıl Yapılır

Başvuru Sonrası Bilgi Alma

I/CİMER NEDİR?

CİMER; Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltmasıdır.
Bu hizmetle, dilekçe ve bilgi edinme hakları kapsamında vatandaşların, karşılaştıkları sorunları ilgili kurumlara resmi kanaldan, hızlıca ve kolaylıkla iletmeleri sağlanmaktadır.
Böylece, şikayetler üzerine gereğinin yapılması için süratle ilgili kamu kuruluşuna gönderilmesi, başvurulara en kısa sürede cevap verilmesi, gecikme halinde birimlerin uyarılması, bütün bu işlemlerin bir merkezden yürütülmesi ve denetlenebilmesi mümkün hale gelmektedir.
Ayrıca CİMER, daha yaşanabilir bir toplum adına her tür öneri ve görüşün de iletilebileceği bir ortak havuzdur.

II/CİMER’İN SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR

CİMER, pek çok konuda doğrudan ilgili kuruma başvurmaktan daha avantajlıdır.
-İlk olarak, her tür konuda başvuru yapılabilmesi ve görüş bildirilmesi imkanı önemli bir kolaylıktır.
-Yapılan başvuruların kimlik bilgileri ile kayda girmesi ve ilgili makamlara iletilmesi noktasında belirsizlik, yani acaba başvurum sümen altında kalır mı endişesini gidermektedir.
-Zaman tasarrufu sağlamaktadır. Zira mobil iletişim araçları dahil olmak üzere ülkenin her yerinden hızlı ve kolay bir şekilde başvuru yapılabilmesine imkan tanınmaktadır.
-Kişiye özel çözümler üretilebilmektedir. Başvuruyu yapan kişinin konum bilgilerini paylaşması durumunda belirttiği sorunlara hızlı müdahale edilebilme imkanı sunulmaktadır.
-Kırtasiyeciliği azaltmaktadır. Dosya ekleme özelliği sayesinde bilgi ve belgeleri gönderme imkanı sağlanmaktadır.
-Başvurulabilecek yasal yollar hakkında bilgilendirme yapılarak idari danışma hizmeti sunulmaktadır.
-Başvuruların durumu hakkında her an sorgulama yapabilme imkanı sunulmaktadır.

III/KİMLER CİMER’İ KULLANABİLİR?

Öncelik bu imkan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmaktadır. Bu noktada yurt içinde ya da yurt dışında yaşanmasının bir farkı bulunmamaktadır. Ayrıca çifte vatandaşlar da CİMER başvurusunda bulunabilirler.
Ancak başvuran kişinin 12 yaşını doldurmuş olması ilk şarttır. Bununla birlikte ayırt etme gücünden yoksun olanların başvuruları kabul edilmez.
Şirket, dernek, vakıf gibi tüzel kişiler adına yetkili kişilerin bunu ispatlayan belgelerle başvuru yapması da mümkündür.
Yabancılar ise, sadece karşılıklılık ilkesi çerçevesinde bu imkana sahiptir. Ancak başvurunun Türkçe yapılması zorunludur.

IV/BAŞVURU NASIL YAPILIR?

CİMER’e 4 farklı usulde başvuru yapılmaktadır; internet üzerinden, ALO 150 telefon hattıyla, mektup/faksla ve son olarak şahsen.

1/İnternet Üzerinden Başvuru
-Bu başvurular www.cimer.gov.tr adresinden yapılır. Ayrıca E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne CİMER yazarak uygulamaya kısa yoldan erişim sağlayabilmektedir.
“Başvuru Yap” butonu tıklanarak T.C. kimlik numarası, ad-soyad, doğum tarihi, kimlik seri numarası ve cep telefonu bilgileri girildikten sonra başvuru sahibinin cep telefonuna gönderilen onay kodunun doğrulanması ile birlikte başvuru sahibi başvuru ekranına yönlendirilir. Sistem birçok bilgiyi otomatik doldurmaktadır.
-Eğitim bilgileri sekmesi tercihe bağlıdır, ancak e-posta adresi zorunludur. Başvuru sahibinin yazışma adresini farklı bir yer sunması mümkündür. Ayrıca tercihe göre konum bilgisi paylaşımı da yapılabilir.
-Daha sonra başvuru sahibi başvuru detay ekranına yönlendirilerek başvuru metnini oluşturur ve dilerse başvurusuna dosya ekleyebilir.
-Son aşamada başvuru sahibi, başvuru ön izleme alanına yönlendirilerek hem kimlik bilgilerinin hem de başvuru metninin doğruluğunu inceler ve yasal bilgilendirme yazısını okuyup onayladıktan sonra “Başvuruyu Tamamla” butonunu tıklayarak işlemini sonlandırır. Başvuru tamamlandıktan sonra kişiye başvurusunu takip edebileceği bir başvuru sayısı verilir ve e-posta adresine başvurusunun alındığı bilgisi gönderilir.

2/Telefonla Başvuru (ALO 150)
Bir diğer yöntemde vatandaşlar ALO 150 telefon hattını arayarak CİMER başvurusu yapabilmektedir.
ALO 150 arandığında bulunduğu ilin Valilik bünyesindeki CİMER personeli telefonunu cevaplamakta ve yönlendirici sorularla kişinin başvurusunu kayıt altına alarak ilgili kamu kurumuna doğrudan yönlendirebilmekte veya ön değerlendirme için başvuruyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına aktarabilmektedir.

3/Mektup veya Faksla Başvuru
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına hitaben yazılacak mektup ve faks başvuruları, “www.iletisim.gov.tr” adresinde belirtilen yazışma adresine gönderilerek başvuru yapılabilmektedir.
Mektup ve faks başvurularında başvuru sahibinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. Kimlik Numarası, (diğer ülke vatandaşları için pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası) yerleşim yeri ve/veya iş adresi, iletişim bilgileri (telefon, e-posta) ve imzasının bulunması zorunludur.
Mektup ve faks başvurularında başvurular Türkçe, okunaklı ve anlaşılır bir şekilde yazılır.

4/ Şahsen Müracaat
Son olarak; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bölge müdürlükleri ve iletişim büroları, yurt dışı temsilcilikleri, bakanlık, valilik ve kaymakamlıklarda oluşturulan halkla ilişkiler bürolarına şahsen müracaat ederek başvuru yapılabilmektedir.

V)BAŞVURU SONRASI BİLGİ ALMA

Başvuru tamamlandıktan sonra kişiye başvurusunu takip edebileceği bir başvuru sayısı verilir ve e-posta adresine başvurusunun alındığı bilgisi gönderilir. Bu bilgiler ile cimer.gov.tr veya e-devlet üzerinden istenildiği zaman sorgulama yapılabilmektedir.
Mektup, faks veya şahsen müracaatlarında başvuru akıbetine ilişkin bilgiyi “Başvuru Sorgulama” sayfası üzerinden giriş yaparak sorgulamak mümkündür
Ayrıca, ALO 150 telefon hattını arayarak görevli personele başvuru sayınızı veya T.C. Kimlik Numaranızı ve doğum tarihinizi belirterek başvurunuzun akıbeti (hangi kurumlara gönderildiği ve cevabın hangi kurum tarafından verildiği bilgisini) hakkında bilgi alabilirsiniz.

*Yazımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Kaynakça; (www.cimer.gov.tr)

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Jet Hukuk
Jet Hukuk
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?