
Eşin aile içindeki problemleri başkasına anlatması, duruma göre boşanmaya olabilecektir.
Eğer eşin aile sırlarını paylaşması, evlilik birliğini temelinden sarsacak derecede güven kaybına veya huzursuzluğa neden oluyorsa, bu durum genel boşanma sebebi sayılabilir. Özellikle eşin bu davranışı sürekli yapması, aşağılamaya veya iftiraya dönüşmesi gibi faktörler önemlidir.
Bu açıdan mahkemeler genellikle şu durumları değerlendirir;
- Eşin anlattığı şeylerin özel hayatı ne kadar ihlal ettiği,
- Bu paylaşımın kötü niyetli olup olmadığı,
- Evlilik birliğine nasıl bir zarar verdiği,
- Eşler arasında güvenin tamamen sarsılıp sarsılmadığı,
Yargıtay kararlarında da aile içi sırların anlatılması boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 28.09.2017 tarihli bir kararında aile sırlarını etrafa yayan kadını kusurlu bulmuş ve eşinin dava açmasını haklı görmüştür. (“…yapılan yargılama ve toplanan delillerden, kadının etrafa aile sırlarını anlattığı, evliliğe ailesinin müdahalesine izin verdiği, bu eylemlerin erkeğin boşanma davasından önce gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre, davalı-karşı davacı erkek de dava açmakla haklıdır. Öyleyse erkeğin davasının da kabulü ile boşanmaya karar verilecek yerde, davasının reddi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir…”; Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/4609 E 2017/10264 K).
Başka bir olayda ise 18.04.2016 tarihli kararda bu kez erkeğin aile sırlarını ve mahrem yatak odası hayatını etrafa yayması boşanmada kusur görülmüş ve kadının davası kabul edilmiştir. (“…Yapılan soruşturma ve toplanan delillere göre; davacı kadının güven sarsıcı davranışlarına karşılık, davalı erkeğin eşine fiziksel şiddet uygulayıp, ilgisiz davrandığı ve yatak odası sırlarını başkalarına anlattığı anlaşılmaktadır. Bu haliyle boşanmaya sebep olan olaylarda erkek ağır kusurludur…;” Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/15738 E 2016/7823 K).
Yine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 31.05.2018 tarihinde verdiği kararda, cinsel hayata dair sırların ifşasını boşanmada kusur kabul etmiştir. (“…cinsel hayatlarına ilişkin sırları üçüncü kişilere anlattığı anlaşılmaktadır. Olayların akışı karşısında davalı-davacı erkek dava açmakta haklıdır…”; Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/19165 E 2018/6998 K).
Son olarak yeni tarihli 02.07.2024 tarihli bir kararda, eşin aile sırlarını etrafa yayması psikolojik şiddet kabul edilerek boşanmaya gerekçe yaplılmış ve bu karar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından onanmıştır. (“…kadının fiziksel özellikleri yönünde sürekli eleştiride bulunup bu konularda üçüncü kişilere davacı kadını şikayet edip psikolojik şiddet uyguladığı, evlilik sırlarını açıklayıp duygusal şiddet uyguladığı, kadının gelirlerini kontrol altına almak isteyip ekonomik şiddet uyguladığı, ev eşyalarına zarar vererek böylece dolaylı fiziksel şiddet uyguladığı, haklı neden olmaksızın evi terk ederek birlik görevlerini yerine getirmekten kaçındığı, bu nedenlerle erkeğin kusurlu olduğu…”; Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2024/1959 E 2024/5205 K).
Görüleceği üzere aile içinde kalması gerekenlerin etrafa yayılması genel sebepler içerisinde kalan bir boşanma sebebidir.
*Yargıtay kararları için; https://karararama.yargitay.gov.tr/