EŞİN GİYİMİNE KARIŞMAK BOŞANMA SEBEBİ MİDİR ?

EŞİN GİYİMİNE KARIŞMAK BOŞANMA SEBEBİ MİDİR ?
12.03.2025
67

Evlilik, karşılıklı sevgi ve anlayış üzerine kuruludur. Eşin giyimine sürekli olarak karışmak, baskı yapmak veya kısıtlama getirmek, bir eş için hayatı çekilmez hale getireceğinden Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma sebebi olacaktır.

Peki hangi durumlarda boşanma sebebi sayılır?

1-Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması (TMK 166); eşin kıyafetine sürekli müdahale edilmesi, baskı yapılması veya zorlamada bulunulması, evlilik birliğini çekilmez hale getirebilir. Bu durum, eşler arasındaki güveni ve sevgiyi zedeleyerek boşanma sebebi olabilecektir.
2-Kişilik Haklarının İhlali (TMK 185, 174/2); eşlerden biri, diğerini belirli kıyafetleri giymeye zorlayarak onun kişisel özgürlüğünü ve yaşam tarzını ihlal ediyorsa, bu kişilik haklarına saldırı sayılabilir.
3-Psikolojik veya Fiziksel Baskı (TMK 161 – 162); eşin kıyafet seçimi nedeniyle küçük düşürülmesi, hakarete uğraması veya fiziksel şiddet görmesi, boşanma davasında haklı sebep sayılır. Bu tür durumlar, şiddetli geçimsizlik ve hatta kötü muamele olarak değerlendirilebilir.

    Ancak bu demek değil ki eşler birbirlerine fikir beyan edemeyecek ve söz söyleyemeyecektir. Elbette eşler, karşılıklı saygı ve rızaya dayalı olarak birbirlerinin giyim tarzı hakkında fikirlerini paylaşıyorsa ve taraflardan biri bunu baskı olarak algılamıyorsa, bu durum boşanma sebebi sayılmaz.

    Neticede eğer eşin kıyafetine baskıyla müdahale ediliyorsa ve bu durum evlilik birliğini çekilmez hale getiriyorsa mahkeme bunu boşanma nedeni olarak değerlendirebilir. Özellikle bu müdahale zorlama, tehdit, hakaret veya şiddet içeriyorsa, boşanma davasında kötü muameleden kaynaklı ciddi bir gerekçe oluşturur.

    (“…davacı-davalı kocanın da, karısına giyim tarzına müdahale ederek “örtünmesi” için sürekli baskıda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir…”; Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/3765 E 2011/4773 K).

    *Yargıtay kararları için; https://karararama.yargitay.gov.tr/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Jet Hukuk
    Jet Hukuk
    Merhaba.
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?