
Yoksulluk nafakasına süresiz ve aylık taksitler halinde hükmedilmektedir. Ancak bu demek değildir ki ne olursa olsun nafaka aynen ödenecektir.
Yasal düzenleme şu şekildedir
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 176;
-İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
-Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Nafakanın belirlenmesinde en önemli unsur, tarafların ekonomik durumudur. Aynı şekilde nafakanın devamı ve ileride sonlanmasında da tarafların ekonomik durumlarındaki değişimler dikkate alınır.
Eşlerden birisinin evlenmesi, değişiklik halinin en somut örneklerinden biridir.
Peki boşanan ve nafaka alan kadın sonradan evlenirse nafaka ne olur? Dava mı açılacak yoksa kendiliğinden mi kalkacaktır?
Cevabımız nafakanın ne şekilde sonlanacağına göre değişir. Eğer nafaka alacaklısı eş yeniden evlenirse ya da vefat ederse, yasal düzenleme gereği nafaka herhangi bir karara gerek olmaksızın kendiliğinden sonlanacaktır. Dikkat edilirse buradaki yeniden evlenme anafaka alacaklısını ilgilendirmektedir. Nafaka borçlusunun yeniden evlenmesi durumunda nafaka kendiliğinden sonlanmaz.
Ancak diğer durumlarda bire mahkeme kararı gerekecektir, yani bunun için nafaka ödeyen eşin nafakanın kaldırılması için Aile Mahkemesinden talepte bulunması gerekecektir. Otomatik olarak nafaka kesilmez. Bu nedenle, nafaka ödeyen tarafın bu durumu takip etmesi ve gerekli hukuki süreci başlatması önemlidir.
Örnek bir olaydaki Yargıtay yaklaşımı şu şekildedir; “…Mahkeme davacı kadın yararına aylık 500 TL yoksulluk nafakası tayin edilmiş ise de, nüfus kaydına göre kadının 20.02.2019 tarihinde yeniden evlendiği anlaşılmaktadır. Buna göre; davacı kadın lehine boşanmanın kesinleştiği tarihten, kadının evlenme tarihi olan 20.02.2019 tarihine kadar yoksulluk nafakası verilmesi gerekirken bu husus nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş olup bozmayı gerektirmiştir…”; Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2019/7569 E 2019/12454 K).
*Yargıtay kararları için; https://karararama.yargitay.gov.tr/