
Mahkeme tarafından hükmedilen nafaka miktarı ilerleyen dönemlerde yetersiz gelirse arttırılması istenebilecektir. Bunun için alınan nafakanın yetersiz olması ve artık geçinmeye yetersiz kalması aranacaktır.
TMK madde 176/4; “Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.”,
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/9583 E 2022/10953 K; “Türk Medeni Kanunu’nun 175 … maddesi gereğince takdir edilen yoksulluk nafakası, boşanma hükmünün kesinleşmesi ile muaccel hale gelir. Türk Medeni Kanunu’nun 176 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre, tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde yoksulluk nafakasının artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. Bir başka deyişle, boşanma kararı ile hükmedilen yoksulluk nafakasının tarafların malî durumlarının değişmesi ve hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde sonradan açılacak dava ile artırılmasına, azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verilmesi mümkündür.”,
Nafaka arttırımı için öncelikle ilk kararın ele alınması gereklidir. Zira bu kararın alınmasından sonra ne kadar süre geçtiği ve değişen ekonomik durumun değerlendirilebilmesi için nafakanın miktarı ve verildiği tarihe öncelikle bakılacaktır. Ayrıca nafakaya dair mahkeme kararlarında, devam eden yıllara ilişkin bir artış miktarı da bulunabileceğinden, örneğin 12 aylık Tefe ortalaması gibi, mahkeme kararındaki artış miktarı önemlidir. Zira Yargıtay, nafaka arttırım taleplerinin dinlenilmesi için karardaki artış miktarının yetersiz olması gerektiğini kabul etmektedir.
Yukarıda sözü edilen yasal düzenlemeye göre iradın arttırılması veya azaltılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin bunu zorunlu kılması gerekmektedir. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/7086 E 2016/10930 K sayılı içtihadında; “Bu doğrultuda yerleşen dairemiz uygulamasına göre; nafaka alacaklısı davacının ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsü davalının gelir durumunda, nafakanın takdir edildiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde; yoksulluk nafakası TÜİK’in yayınladığı ÜFE oranında artırılmalı ve böylece taraflar arasında önceki nafaka takdirinde sağlanan denge korunmalıdır.” şeklinde belirtilen durumu açıklığa kavuşturmaktadır.
Mahkeme tarafından nafaka arttırım talepleri incelenirken
-Eski nafaka kararları
-Tarafların gelir durumunu gösteren belgeler
-Faturalar, kira sözleşmeleri, okul masrafları vb.
-TÜİK enflasyon verileri
-Tanık beyanlar
-SGK kayıtları ve banka dökümleri
Değerlendirilecektir.
*Yargıtay kararları için; https://karararama.yargitay.gov.tr/
**detaylı bilgi için https://www.jethukuk.com/nafaka-serisi-5-nafaka-arttirim-davasi/