YARDIM TOPLAMA USULÜ

YARDIM TOPLAMA USULÜ
31.01.2023
63

Yardıma muhtaç insanlar hatta hayvanlar için harekete geçmek istiyorsanız, gelin yazımızla bunu nasıl yapabileceğinize genel hatlarıyla göz atalım

1-Yardım Toplama Neden Gereklidir?

Çevremizde dezavantajlı ve yardıma muhtaç birçok grup bulunmaktadır. Ancak, her ne kadar Anayasa madde 2 gereği, Sosyal Devlet anlayışı benimsense de, maalesef hazineden ayrılan pay, yeterli olamamaktadır.

İşte bu noktada, sosyal sorumluluk sahibi kişi ve kurumlar devreye girmektedir. Günümüzde birçok kişi ve kuruluş, yardıma muhtaç olanlara el uzatarak hayatta kalabilmelerine imkan sağlamaktadır. Ancak, yine en büyük sorun, finansmanda yaşanmaktadır. Bu sebeple başvurulan yöntem ise, yardım toplamadır.

2-Kimler Yardım Toplayabilir?

Yardım toplama, kişilerin keyfine göre yapılabilecek bir faaliyet değildir. Bu noktada, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ve tamamlayıcı mahiyetteki Yönetmelik hükümlerine uygun davranılmasıyla yardım toplanabilir.

Yasaya göre (2860 sayılı yasa madde 3), kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.

3-Yardım Toplama Çeşitleri Nelerdir?

Yardım toplama çeşitli şekillerde yapılabilir. Yöntem olarak; belirli yerlere kutu koyarak, bankalarda hesap açtırarak, yardım pulu çıkararak, eşya piyangosu düzenleyerek, kültürel gösteriler ve sergiler yoluyla, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenlemek veya bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tabi tutmuş sistemler kullanmak suretiyle yardım toplanması mümkündür.

Yardım toplanırken yukarıdaki yöntemlerden biri veya birkaçına birlikte başvurulabilir. Ancak yasal düzenleme gereği, bu yardımın karşılığında Yönetmelikte belirtilen formda makbuz ya da bilet düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca bu belgede, yardımın hangi amaçla toplandığının da açık biçimde yazılması şarttır (2860 sayılı yasa madde 5).

4-Yardım Toplamada İzin Alınması Gerekli mi?

Elbette. Yardım toplamak, kural olarak izne tabidir (2860 sayılı yasa madde 6). Ancak, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenip ilan edilecek; kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan bazıları bu izinden muaf tutulabilir.

İznin alınacağı merci, illerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlıktır (2860 sayılı yasa madde 7). Başvuru, makama hitaben düzenlenen bir dilekçe ile yapılır. Yapılacak başvuruda gerekli belgeler Yönetmelikte belirlenmiştir. Başvuru üzerine kural olarak 1 yılı aşmayan sürede izin verilebileceği gibi reddi de mümkündür.

5-İzinsiz Yardım Toplanırsa Ne Olur?

İzin alınmadan yardım toplamak yaptırım gerektirir (2860 sayılı yasa madde 29). Bu yönde bir tespit yapıldığında, girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır.

Ayrıca bu gibi faaliyetlerin internet ortamında yapıldığının tespiti halinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hesap erişimine engel getirilmesi de mümkündür.

İzinsiz toplanan yardımların tamamı, müsadere edilerek mülkiyeti kamuya geçirilir. Ayrıca izinsiz yardım toplayan kişiye 5.000 ila 100.000 TL arasında idari para cezası kesilecektir. Eğer bu yardım internet üzerinden örneğin sosyal medya platformları aracılığıyla yapılıyorsa, yaptırım 10.000 ila 200.000 TL  arasında olacaktır.

İzinsiz yardım toplayanlar yer sağlayan kişilere ise, 5.000 TL idari para cezası kesilecektir.

6- Yardımlar Yerine Ulaştırılmazsa!

Yardım toplama faaliyetinden elde edilen mal ve paralar, Devlet malıdır (2860 sayılı yasa madde 28). Bu sebeple bunları zimmetine geçiren kişi, kamu görevlisi olup olmadığına bakılmaksızın, Türk Ceza Kanununun zimmet suçuna ilişkin hükümlerine (TCK madde 247) göre cezalandırılır.

Ayrıca, niyet baştan beri halkın duygularını ve iyi niyetini sömürerek kendisine yarar sağlamaksa, dolandırıcılık suçu (TCK madde 157-158) oluşacaktır.

Bu sebeplerle, iyi niyetli amaçlara ulaşmak isterken, yasalar karşısında haksız duruma düşülmemesi adına, 2860 sayılı yasa hükümlerine uygun davranılmasını öneririz.

*Bu hakkınızı da bilin

Whatsapp
Jet Hukuk
Jet Hukuk
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?